ΔΑΚΟΦΑΚΑ RB

ετοιμόχρηστη παγίδα

Περιγραφή

Η Δακοφακα είναι μια πλήρως εξειδικευμένη παγίδα σχεδιασμένη να αντιμετωπίζει τον δάκο της ελιάς (Bactrocera oleae) και την κηλιδόπτερη μύγα των φρούτων (Drosophila suzukii). Χρησιμοποιείται για μαζική παγίδευση (mass trapping) και λειτουργεί με την μέθοδο προσέλκυσης και θανάτωσης (attract and kill).

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι μηδαμινή. Αποτέλεσμα αυτού είναι η έγκριση της παγίδας στην συμβατική, στην ολοκληρωμένη αλλά και στην βιολογική γεωργία.

Η παγίδα είναι πλήρως συμβατή με τους νόμους περί βιολογικής γεωργίας και είναι εγκεκριμένη στην βιολογική γεωργία σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Reg.(EU) 2018/848 & Reg.(EU) 2021/1165.

Η Δακοφάκα είναι ένας χάρτινος φάκελος ενισχυμένος με πολυαιθυλένιο για την συγκράτηση των υγρών τροφικών ελκυστικών (δόλωμα). Η χάρτινη επιφάνεια είναι εμποτισμένη με την δραστική επαφής.

Η παγίδα λειτουργεί πρακτικά σαν ένας διαρκής δολωματικός ψεκασμός που προσελκύει τα ακμαία των εντόμων στόχων και τα εξοντώνει. Μετά από εκτενή πειραματισμό και χρόνια παρατηρήσεων καταλήξαμε να χρησιμοποιήσουμε τον τροφοτροπισμό και τον χρωμοτροπισμό του εντόμου, οπού με συνδυασμένη δράση με τα πιο αποτελεσματικά τροφικά ελκυστικά, έλκουμε το έντομο στην παγίδα.

Η επιφάνεια της παγίδας είναι εμποτισμένη με τη δραστική ουσία deltamethrin. Η εντομολογική δράση της, βασίζεται στους χημειοδέκτες που βρίσκονται στα ποδιά των εντόμων, χαρακτηριστικό που βοηθά στην απορρόφηση της δραστικής ουσίας και οδηγεί στη εξόντωση τους. Το έντομο δεν θα εξοντωθεί πάνω στην παγίδα αλλά λίγα μετρά μακριά από αυτήν, μέσα σε πέντε με δεκαπέντε λεπτά, όταν πλέον θα έχει δράσει η ουσία της παγίδας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

  • Η παγίδα είναι έτοιμη να κρεμαστεί. Πριν την τοποθετήσετε σε κλαδί, τρυπήστε με ένα καρφί και στα δύο σημεία που υπάρχει η ένδειξη (Χ).
  • Η παγίδα δεν πρέπει να ακουμπά φύλλα και καρπούς και δεν πρέπει να εκτίθεται στο ηλιακό φως. Τοποθετήστε την παγίδα περίπου στο μέσο της κόμης του δέντρου.
  • Η προτεινόμενη δόση είναι 15 με 20 παγίδες ανά στρέμμα (ή 150-200 ανά εκτάριο). Ο τρόπος ανάρτησης και η προτεινόμενη μέθοδος τοποθέτησης παγίδων γίνονται σύμφωνα με τις παρακάτω εικόνες. Για κλήρους οι οποίοι είναι μικρότεροι των 3 στρεμμάτων, προτείνεται τοποθέτηση μίας παγίδας ανά δέντρο.
  • Όταν τοποθετείται η παγίδα, να γίνεται συμμόρφωση με τους κανονισμούς περί χρήσης φυτοφαρμάκων.
  • Η παγίδες κατασκευάζονται και είναι σύμφωνες με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς: Reg.(EU)2018/848 & Reg.(EU)2021/1165 που αφορούν την βιολογική γεωργία και είναι πλήρως σύμφωνες με τα κριτήρια της βιολογικής (οργανικής) καλλιέργειας της ελιάς και των υπολοίπων καρποφόρων δέντρων.

Πιθανά προβλήματα, διάγνωση και επεμβάσεις

  1. Οι παγίδες οι οποίες είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, χάνουν την εντομοτοξική τους δράση και το χρώμα τους ξεθωριάζει. Αυτές οι παγίδες δεν δουλεύουν πλέον και πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.
  2. Οι παγίδες που κρεμάστηκαν χωρίς να τρυπηθούν δεν θα δουλέψουν. Ενεργοποιήστε τις με τρύπημα στις περιοχές που υπάρχει η ένδειξη (Χ).
  3. Τα αποτελέσματα της παγίδας δεν θα είναι ικανοποιητικά αν δεν χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη δοσολογία. Κοιτάξτε την συνιστώμενη δόση παγίδων ανά στρέμμα.
  4. Βροχοπτώσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 200 χιλιοστά βροχής κατά τους κρίσιμους μήνες (μήνες που η παγίδα είναι ήδη αναρτημένη σε δέντρο) ξεπλένουν την δραστική (Δελταμεθρίνη) από την επιφάνεια της παγίδας. Αυτό την καθιστά την παγίδα μη ενεργή και χρειάζεται αντικατάσταση.
  5. Σε περιπτώσεις όπου η συγκομιδή της ελαιοπαραγωγής γίνεται μετά την 15η Νοεμβρίου ή όταν το φθινόπωρο αναμένεται ζεστό, κρεμάμε 7 παγίδες επιπλέον ανά στρέμμα από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
  6. Τα έντομα δεν τα βλέπετε πάνω στην παγίδα ή μέσα της ή από κάτω της. Τα έντομα δεν κολλάνε πάνω, αλλά πεθαίνουν μερικά λεπτά μετά που θα έχουν έρθει σε επαφή με την παγίδα.

Η μέγιστη διάρκεια της παγίδας είναι 4.5 μήνες.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Κρατήστε μακριά από φαγώσιμα, ποτά και ζωοτροφές. Μην καπνίζεται ή τρώτε όταν χειρίζεστε την παγίδα για να αποφευχθεί η επαφή με το πρόσωπο και τα μάτια. Φοράτε πάντα κατάλληλα γάντια. Σε περίπτωση μη επαρκούς εξαερισμού χρησιμοποιήστε την κατάλληλη αναπνευστική συσκευή.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Εάν αισθανθείτε αδιαθεσία, αναζητήσατε ιατρική συμβουλή. Σε περίπτωση ερεθισμού των οφθαλμών, ξεπλύνατε με άφθονο τρεχούμενο νερό και συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο. Σε περίπτωση δερματικού ερεθισμού, πλύνετε πολύ καλά με άφθονο νερό και σαπούνι και αναζητήσατε ιατρική συμβουλή.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: Συμπτωματική θεραπεία.

*Ανάρτηση παγίδας σε δέντρο

Υποστήριξη για καλλιεργητές

Η Δακοφάκα είναι ένα βιολογικό μέσο καταπολέμησης του δάκου (Bactrocera oleae) το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, δεδομένου ότι ο δάκος ακόμα και σε χρονιές με μικρό πληθυσμό προκαλεί ζημιά στον καρπό της ελιάς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε θηλυκό γεννάει 180-350 αυγά τα οποία στην επόμενη γενεά τους το 50% (τα μισά) είναι πάλι θηλυκά δίνοντας ένα δυναμικό προσβολής ικανό μέσα σε δυο γενεές να προκαλέσει τεράστιες ζημίες αν βοηθήσουν και οι κλιματικές συνθήκες.

Στη Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί από 3-8 γενεές ανά έτος. Έτσι ένα και μόνο θηλυκό που θα βρει ιδανικές συνθήκες και δεν θα αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο οι απόγονοι του, θα δώσει πληθυσμούς άνω του δισεκατομμυρίου (1.000.000.000) εντόμων.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δάκος, αν και μονοφάγο έντομο στην ελιά, χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές τροφής, ως ενήλικο, που τον βοηθάνε να είναι πιο δραστήριος και επιθετικός αλλά και να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες.

Εποχή εφαρμογής: Ο σωστός χρόνος εφαρμογής μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες της χρονιάς και για την Ελλάδα είναι από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουλίου και ο τρόπος καθορισμού της ακριβής ημερομηνίας μπορεί και πρέπει να γίνεται με παγίδες “McPhail”.

Σε χρονιές πρώιμης καρπόδεσης, στις νότιες περιοχές της χώρας, θα πρέπει να γίνεται ανάρτηση παγίδων τον Μάιο.

Η σωστή εποχή ανάρτησης των παγίδων είναι κατά την έναρξη των πτήσεων του δάκου και πριν γίνουν γόνιμα τα θηλυκά άτομα.

Ένας ακόμη τρόπος καθορισμού ανάρτησης των παγίδων είναι όταν έχουμε «πήξη πυρήνα». Αυτό σημαίνει πως όταν ξεκινάει η ξυλοποίηση- σκλήρυνση του πυρήνα (κουκούτσι) ο ελαιόκαρπος γίνεται σταδιακά επιρρεπής σε τσιμπήματα από Δάκο.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΠΑΓΙΔΑ

Η παγίδα προσελκύει και εξολοθρεύει τους πληθυσμούς του Δάκου από την πρώτη ημέρα τις λειτουργίας της, έχοντας δυνατότητα εξόντωσης πολλών χιλιάδων ατόμων ανά ημέρα. Στατιστικά, η μαζική παγίδευση με Δακοφάκα έχει την δυνατότητα να εξολοθρεύει το 85-93% του δακοπληθυσμού σε μια εβδομάδα, ακόμα και αν ο αρχικός πληθυσμός είναι εκατοντάδες χιλιάδες έντομα και το 98-99,5% σε ένα δεκαπενθήμερο.  Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να σκοτώσει τα αυγά που ήδη έχουν γεννηθεί και τα περισσότερα μεταναστεύοντα θηλυκά που είναι έτοιμα να γεννήσουν και έρχονται από διπλανούς ελαιώνες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ένα καλό μέτρο που έχει εφαρμοστεί για να σταματήσει η προσέλκυση δάκων στον ελαιώνα, είναι η περιορισμένη λίπανση αζώτου και το σωστό πότισμα χωρίς υπερβολές, αποφεύγοντας την ευτροφία του δέντρου της ελιάς, το μέρος που ελκύει το σύνολο του πληθυσμού του δάκου από την περιβάλλουσα περιοχή, όπως και το περίσσιο άζωτο και η αυξημένη υγρασία. Περισσότερες πληροφορίες και τεχνικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνοντας κλίκ εδώ.
* Ορθή παγιδοθεσία
Scroll to Top